Mobilsändare en fara för hälsa och miljö

mobilmaster-stralskyddsstiftelsen

Strålskyddsstiftelsen – 2013-07-18 09:00

källa: http://www.stralskyddsstiftelsen.se/press/mobilmasters-stralning-en-fara-for-halsa-och-miljo

Strålskyddsstiftelsen har sammanställt forskning som visar att mobilmaster är en risk för hälsa och miljö och att svenska myndigheter lämnat felaktig information om kunskapsläget. Sammanställning får stöd av en ny undersökning från Iran som visar att mikrovågsstrålning från mobilmaster orsakar ökad förekomst av olika ohälsosymtom.

Totalt nio undersökningar har konstaterat att olika symtom som sömnstörningar, yrsel, huvudvärk, nedstämdhet, koncentrations- och minnesproblem, är vanligare bland närboende till mobilmaster (inom 300 m). Fem undersökningar har dessutom konstaterat ökad cancerrisk. Inga undersökningar har hittills genomförts av långtidseffekter av 3G, 4G eller trådlösa datanätverk.

Forskning har även visat att strålningen orsakar skador på djurlivet och växtligheten. Undersökningar har visat minskat fågelantal och förändrat beteende, kalvar har fått grå starr och växter får skador som tyder på stress.

I januari i år presenterades en internationell forskningssammanställning, Bioinitaitivrapporten[1], från 29 experter som gått igenom de senaste 5 årens forskning. Slutsats: strålning från mobilmaster innebär långsiktiga hälsorisker och riskerna har observerats vid nivåer långt under gällande gränsvärden för tillåten strålning som är vanligt förekommande i svenska hem i dag.

Strålskyddsstiftelsens nya sammanställningar visar att ansvariga myndigheter, Socialstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten, lämnat felaktig information om att det inte skulle finnas ”samlat vetenskapligt underlag”[2] som tyder på att strålning från mobilmaster innebär risker för människors hälsa eller miljön.

Trots att det svenska företaget Ericsson är världsledande på tillverkning av mobilbasstationer, har ingen undersökning genomförts i Sverige för att följa upp omfattande rapportering från människor som fått symtom av strålning från mobilmasterna. Det har inte heller genomförts någon uppföljande undersökning av rapporterad påverkan på djurliv eller växtlighet. Ingen undersökning finns tillgänglig som studerat korttids- eller långtidseffekter av 3G- eller 4G-utbyggnaden eller det omfattande införandet av trådlösa datanätverk i skolor och förskolor.

Strålskyddsstiftelsen, som bildats på grund av svåra brister i reglering av och information om risker med verksamheter och produkter som avger elektromagnetiska fält, uppmanar till kraftig sänkning av gränsvärdet. Det bör sänkas 1-10 miljoner gånger i likhet med slutsatserna av Bioinitiativrapporten från januari 2013 samt i likhet med rekommendationen från Salzburgs hälsomyndighet 2002.

– Vi ser tyvärr att de symtom och sjukdomar som upprepat kopplats till exponering för mikrovågsstrålningen ökar explosivt i befolkningen och bland barnen. Det är särskilt oroväckande att så många barn drabbats. Regeringen bär ett stort ansvar för hur strålskyddsfrågorna hanteras, säger Tore Fahlström, ordförande för Strålskyddsstiftelsen och som tidigare arbetat inom telekomindustrin.

Allt fler unga får lugnande medel

– den trådlösa tekniken kan bidra till psykisk ohälsa

Susanne Larsson, Epoch Times (05.04.2013 16:41)

http://www.epochtimes.se/articles/2013/04/05/24898.html

Användningen av antidepressiva och lugnande medel ökar bland unga. (Foto:AFP/Robert Sullivan)

Användningen av antidepressiva och lugnande medel ökar bland unga. (Foto:AFP/Robert Sullivan)

Användningen av antidepressiva och lugnande medel ökar bland unga. Även förskrivningen av sömnmedel till barn har ökat dramatiskt. Det finns forskning som visat på att den ökade användningen av internet, datorer och mobiler kan vara en bidragande orsak till sömnstörningar och psykisk hälsa bland unga. 

Enligt siffror som Ekot i SR tagit del av från Nätverk för läkemedelsepidemiologi (Nepi) var antalet personer i åldersgruppen 20 till 24 år som hämtade ut minst ett lugnande läkemedel mellan 2006 och 2012 drygt 20 600, en ökning med 70 procent. För antidepressiva läkemedel var motsvarade siffra 50 procent.

Vid samtalsterapi bör läkemedel undvikas

Användning av läkemedel vid psykisk ohälsa kan vara otillräcklig och i värsta fall leda till läkemedelsberoende.

Enligt riktlinjer från Socialstyrelsens när det gäller behandling för ångestsyndrom hos vuxna rekommenderar man ”till exempel psykologisk behandling med kognitiv beteendeterapi, och samtalsterapi, där bedömd effekt anses god. Däremot läkemedelsbehandling med lugnande medel bör hälso- och sjukvården inte erbjuda då”, skriver Ekot.

Nu planerar Läkemedelsverket att se över förskrivningen av läkemedel till unga.

Även användningen av sömnmedel bland barn har visat en oroväckande ökning. Svenska Dagbladet rapporterade i januari i år, att antalet barn som fått sömnmedel utskrivet uppgått till drygt 11 000, en ökning med 170 procent på sex år, enligt statistik från Socialstyrelsen.

Missbruk av internet, datorer och mobiler kan leda till psykiska besvär

Forskare vid School of Medicine i Sydney och University of Notre Dame, Fremantle, i Australien har i samarbete med forskare vid School of Medicine Guangzhou, Kina, studerat användning av internet och psykiska problem bland 1041 tonåringar i Kina.

De kom fram till att det finns en tydlig koppling mellan benägenheten att utveckla depression, sömnproblem, aggressivt beteende och och missbruk av internet.

Studien som utfördes 2010 har publicerats i tidskriften Archives of Pediatrics & Adolescent.

Även en senare studie som utförts av psykologen Sara Thomée och hennes forskarkollegor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har undersökt hur den psykiska hälsan påverkas hos unga som använder datorer och mobil.

Till grund för undersökningen ingick bland annat enkätsvar från 4 100 unga i åldern 20-24 år samt intervjuer med 32 unga höganvändare av datorer och mobiler.

Resultatet visar på en tydlig koppling mellan stress, sömnproblem, psykisk ohälsa och ett intensivt användande av mobiltelefoner och datorer.

Många unga sitter ofta uppe på nätterna vid datorn utan att ta pauser vilket medför inte bara sömnstörningar utan även stress och psykisk ohälsa.

Elektromagnetisk strålning – en riskfaktor

Det finns även experter som ser den ökade exponeringen för elektromagnetisk strålning som en allvarlig risk för ohälsa bland unga.

Tore Fahlström, ordförande för Strålskyddsstiftelsen, med bakgrund från elektronik- och telekomindustrin, säger till Epoch Times:

– Vi har drabbats av en epidemi av psykisk ohälsa och sömnsvårigheter, samtidigt som strålningen från trådlös teknik tillåtits öka okontrollerat i vår miljö. Ansvariga myndigheter har gått som katten runt het gröt och undvikit den mest uppenbara faktorn.  Det finns en stor mängd forskning som tydligt har visat att strålningen har en skadlig inverkan på den psykiska hälsan.

Tore Fahlström är allvarligt oroad för strålningen och fastslår att det är bråttom att informera om riskerna och även agera:

-Strålningen stressar hjärnan, orsakar sömnsvårigheter och huvudvärk samt påverkar de hormoner och välbefinnandesubstanser som är viktiga för psykisk hälsa. Människor som exponeras mycket för strålning från mobilmaster eller använder mobilen mycket har också sämre psykisk hälsa. Vi måste informera den breda allmänheten om riskerna och sätta in akuta åtgärder för de drabbade. Vi har inte råd att vänta.