Rapport från Almedalen och Visby 2014

almedalen-2014-foto (2)
Vårt informationstält vid småbåtshamnen                  Foto: Henrik Thurén

För andra året på rad fanns vi Visby för att informera om el- och strålningsöverkänslighet. Som alltid var det mycket förberedelser med informationsmaterial och annat innan det var dags att styra mot Gotland. 

Så här efteråt finns bara ett ord: SUCCÉ!

Vi var två personer som representerade Elöverkänsligas Förbund, även i år stod vi i Handikappförbundets tält vid småbåtshamnen och informerade och delade ut information till allmänheten, politiker m.fl.

almedalen-2014-foto (1)
Småbåtshamnen i Visby                                                          Foto: Egon Reiver.

Några av våra målsättningar var:

  • Att möta människor, samtala och dela ut information är en viktig del av Förbundets verksamhet.
  • Att visa upp ett ansikte, informera om Elöverkänsligas Förbund och vår verksamhet.
  • Att berätta om ett stort antal el- och strålningsöverkänsliga människor, som finns men inte syns i samhället, många av dem existerar osynligt i samhället på någon undanskymd plats, där de lever anonymt utan att knappast någon efterfrågar dem, de som har fått betala ett högt pris som samhället inte vill erkänna.
  • Att informera om risker vid användning av trådlös teknik.
  • Att berätta om forskning som visar på risker för ohälsa, vid användning av mobiltelefoner och trådlösa nätverk.
  • Att berätta om vanliga symtom från mikrovågsstrålning.
  • Att barn är mycket mer känsliga än vuxna.
  • Att master skadar människor och miljön, (något som de flesta inte funderat på).
  • Om krav på försiktighetsprincipen o.s.v.
  • Om det en fortsättning av information under kommande år vet jag inte, men under de 2 åren jag och Sylve medverkat, har vi fått bra och viktig erfarenhet om hur vi ska arbeta vidare och effektivt under Almedalsveckan.

Erfarenhet från förra årets Almedalsvecka var till fördel vid förberedelserna och att rätt information fanns på plats etc!

Mingelafton

På tisdagskvällen var vi inbjudna till mingelafton! ”I en annan del av Almedalen” under ett par timmar. Mingla är ett bra tillfälle för att träffa politiker, funktionshinderrörelsens företrädare och beslutsfattare. Här fanns möjlighet att samtala, knyta kontakter och utbyta erfarenhet under avkopplande former. Men samtidigt var ljudnivån i högsta laget, i år var det ca 450 personer mot 350 personer tidigare år.

Föräldrakraft

Föräldrakraft är en oberoende tidning om barn, unga och vuxna i behov av särskilt stöd, som stod som arrangör. Jag är stolt över att medverka och att sprida information som förhoppningsvis ska ge mer kunskap om el- och strålningsöverkänslighet.

almedalen-2014-foto (3)
Plan 8 på färjan                                                                            Foto: Egon Reiver

Om strålmiljön i Visby och på färjan

I Visby, kring hamnen och Almedalen, var det ännu mer strålning från master än tidigare år. Min mätare visade upp till 10 mW/m2 (milliwatt), det kan skilja oerhört mycket mellan olika gränder/gator i Visby och har man tur kan man hitta näst intill ett litet lågstrålande område lokalt (bakom en mur). På Gotländska landsbygden är variationerna stora, från högt (när master) till nästan ingenting.

Värst är faktiskt att sitta i passagerarsalongen på plan 7 på färjan mellan Visby och Oskarshamn, som hade toppar på 102 mW/m2, då lyser mätaren rött. Därinne sitter folk med sina trådlösa ”älsklingar”, helt ovetande (ofattbart) om den strålningsdimma som de utsätts för under de 3 timmar resan tar.

Själv valde vi plan 8, en solvarm uteplats och ett öppet hav och mätvärden som varierade från 0,5 mW/m2 till 0,001 mW/m2. Sitter man där är man beroende av bra väder och vi hade det varmt och skönt.

På plan 8 finns även hytter som verkar ha låga värden, som kan vara bra att rekommendera som alternativ.

Vid pennan
Egon Reiver